
Το Sazerac είναι ένα κλασικό κοκτέιλ βαθιά ριζωμένο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Νέας Ορλεάνης. Συχνά θεωρείται ένα από τα παλαιότερα γνωστά αμερικανικά κοκτέιλ, με καταβολές που χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα.
Το ποτό πήρε το όνομά του από το κονιάκ της μάρκας Sazerac de Forge et Fils που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την παρασκευή του. Με την πάροδο του χρόνου, το ουίσκι σίκαλης έγινε δημοφιλές υποκατάστατο του κονιάκ σε πολλές συνταγές.
Τα χαρακτηριστικά του κοκτέιλ Sazerac
Βασικό απόσταγμα
Παραδοσιακά, το Sazerac μπορεί να παρασκευαστεί είτε με κονιάκ είτε με ουίσκι σίκαλης. Το κονιάκ χρησιμοποιήθηκε αρχικά λόγω της διαθεσιμότητας και της δημοτικότητάς του εκείνη την εποχή, αλλά αργότερα το ουίσκι σίκαλης έγινε πιο διαδεδομένο.
Λοιπά συστατικά
Το κοκτέιλ περιλαμβάνει bitters Peychaud’s, ζάχαρη (συχνά σε μορφή κύβου) και ένα ξέπλυμα αψέντι για γεύση και άρωμα.
Μέθοδος παρασκευής
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παρασκευής ενός Sazerac είναι η χρήση δύο ποτηριών: ένα για την ανάμειξη των συστατικών και ένα άλλο για το σερβίρισμα αφού ξεπλυθεί το αψέντι.
Συνταγή για Sazerac cocktail
Η παρασκευή ενός παραδοσιακού Sazerac περιλαμβάνει αρκετά ακριβή βήματα:
Υλικά
- 2 ουγγιές ουίσκι σίκαλης (ή κονιάκ)
- 1 κύβος ζάχαρης
- 3 στίγματα Peychaud’s bitters
- .25 ουγγιές αψέντι (για το ξέπλυμα)
- Στρίψιμο λεμονιού για γαρνιτούρα
Προετημασία
- Γεμίστε ένα old fashioned ποτήρι με πάγο για να παγώσει όσο ετοιμάζετε το ποτό σας.
- Μόλις παγώσει, αφαιρέστε τον πάγο από το ποτήρι και προσθέστε περίπου 0,25 ουγγιές αψέντι.
- Περιστρέψτε ή κυλήστε απαλά το ποτήρι, ώστε κάθε σημείο στο εσωτερικό του να είναι ομοιόμορφα καλυμμένο με αψέντι- στη συνέχεια, πετάξτε το υπόλοιπο υγρό.
- Σε ένα άλλο ποτήρι ανάμειξης:
- Προσθέστε έναν κύβο ζάχαρης σε αυτό το δεύτερο ποτήρι.
- Τοποθετήστε τρεις πινελιές Peychaud’s Bitters πάνω στον κύβο ζάχαρης.
- Πολτοποιήστε ή ανακατέψτε αυτά μαζί μέχρι να συνδυαστούν καλά.
- Προσθέστε σε αυτό το μείγμα το απόσταγμα βάσης που έχετε επιλέξει – είτε ουίσκι σίκαλης είτε κονιάκ – μαζί με μερικά παγάκια.
- Ανακατέψτε καλά μέχρι να παγώσει- συνήθως συνιστώνται 30 έως 40 αναδεύσεις για να διασφαλιστεί η πλήρης διάλυση της ζάχαρης χωρίς να αραιωθεί υπερβολικά το ποτό σας.
- Σουρώστε αυτό το μείγμα στο ποτήρι σερβιρίσματος που έχετε προετοιμάσει με υπολείμματα αψέντι.
- Γαρνίρετε στύβοντας έλαια λεμονιού πάνω από το ποτό σας χρησιμοποιώντας μια φλούδα λεμονιού – διπλώστε την απότομα πάνω από το κοκτέιλ σας πριν την πετάξετε ή κρεμάστε την στο χείλος, εάν το επιθυμείτε.
Παραλλαγές
Ενώ οι παραδοσιακές συνταγές απαιτούν είτε ουίσκι σίκαλης είτε κονιάκ ως βασικό απόσταγμα, οι σύγχρονες παραλλαγές περιλαμβάνουν τη χρήση και των δύο αλκοολούχων ποτών μαζί («split base») ή την αντικατάσταση άλλων τύπων, όπως το bourbon, ανάλογα με τις ανάγκες. Το Herbsaint χρησιμοποιείται συχνά αντί του αψέντι λόγω των ιστορικών περιορισμών στις πωλήσεις αψέντι σε ορισμένες περιοχές.
Ιστορία του κοκτέιλ Sazerac
Η ιστορία του Sazerac ξεκινά γύρω στο 1838, όταν ο Antoine Amédée Peychaud άρχισε να αναμειγνύει τα δικά του bitters με γαλλικό κονιάκ στο φαρμακείο του που είχε μετατραπεί σε μπαρ στη Νέα Ορλεάνη. Αυτό το παρασκεύασμα απέκτησε δημοτικότητα σε τοπικά μπαρ, όπως το Sewell Taylor’s Coffee House, όπου αργότερα ανέλαβε την ιδιοκτησία ο Thomas Handy – μια καθοριστική στιγμή που οδήγησε στην ευρεία αναγνώρισή του με διάφορα ονόματα, συμπεριλαμβανομένου του «Sazeracs».
Με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι καλλιέργειες σταφυλιών αντιμετώπιζαν προκλήσεις κυρίως λόγω των παρασίτων που αποδεκάτιζαν τους ευρωπαϊκούς αμπελώνες στα τέλη του 19ου αιώνα, η Ευρώπη αντιμετώπισε ελλείψεις που επηρέασαν σημαντικά τα επίπεδα παραγωγής.
Αυτά προκάλεσαν τη μετατόπιση της προτίμησης προς τις εγχώριες εναλλακτικές λύσεις, όπως τα αμερικανικά ουίσκι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται τοπικά στην επικράτεια των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών, αντί να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε εισαγόμενα προϊόντα.
Έτσι άνοιξε ο δρόμος για τη σταδιακή μετάβαση από τη στήριξη αποκλειστικά σε ακριβά ξένα προϊόντα προς τις εγχώριες επιλογές, δίνοντας τελικά το έναυσμα για αυτό που γνωρίζουμε σήμερα.
Περίληψη
Συνοψίζοντας, η προετοιμασία ενός κλασικού Sazerac απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια, αλλά προσφέρει ένα εξαιρετικό μείγμα γεύσεων που έχει γοητεύσει τους πότες ανά τους αιώνες. Από τη γέννησή του κατά τις πρώτες ημέρες της έντονης νυχτερινής ζωής της Νέας Ορλεάνης συνεχίζει να ευδοκιμεί ακόμα και σήμερα χάρη στη διαρκή κληρονομιά που άφησαν πίσω τους πρωτοπόροι όπως ο Antoine Amédée Peychaud.
Παραπομπές: