
Το ποσέ είναι μια τεχνική μαγειρέματος που περιλαμβάνει το ήπιο σιγοβράσιμο των τροφίμων σε ένα υγρό, όπως νερό, γάλα, ζωμό ή κρασί. Το υγρό διατηρείται σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία, συνήθως μεταξύ 70-80°C, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για ευαίσθητα τρόφιμα όπως αυγά, πουλερικά, ψάρια και φρούτα που θα μπορούσαν εύκολα να παραψηθούν ή να διαλυθούν με άλλες μεθόδους:
- Θεωρείται υγιεινή τεχνική μαγειρέματος, καθώς δεν απαιτεί τη χρήση λίπους.
- Το υγρό ποσέ μπορεί να αρωματιστεί με αρωματικά όπως βότανα, μπαχαρικά ή ένα οξύ όπως κρασί ή χυμό λεμονιού.
- Το φαγητό που μαγειρεύεται με το ποσέ μεταφέρει γεύση στο υγρό μαγειρέματος, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να μειωθεί και να χρησιμοποιηθεί ως βάση για μια σάλτσα ή σούπα.
- Τα αυγά τυπικά ποσέ μαγειρεύονται σε νερό με ή χωρίς ξύδι, τα ψάρια σε λευκό κρασί, τα πουλερικά σε ζωμό και τα φρούτα σε κόκκινο κρασί.
- Αυτή η τεχνική μαγειρέματος διατηρεί την υγρασία και τη γεύση του τροφίμου με το να μετουσιώνει τις πρωτεΐνες χωρίς να αφαιρεί την υγρασία.