
Το Kopi Luwak, γνωστός και ως καφές civet, είναι ένας μοναδικός και περιζήτητος καφές που παράγεται μέσω μιας ασυνήθιστης διαδικασίας στην οποία συμμετέχει ο ασιατικός civet. Αυτό το μικρό θηλαστικό, που κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία, καταναλώνει τα κεράσια του καφέ και στη συνέχεια αφοδεύει τους κόκκους, οι οποίοι συλλέγονται, καθαρίζονται και μεταποιούνται σε καφέ. Το όνομα «Kopi Luwak» προέρχεται από τις ινδονησιακές λέξεις «kopi», που σημαίνει καφές, και «luwak», που αναφέρεται στο civet.
Η διαδικασία παραγωγής του Kopi Luwak
- 1. Το civet τρώει επιλεκτικά ώριμα κεράσια καφέ, τα οποία είναι πλούσια σε γεύση.
- 2. Καθώς τα κεράσια περνούν από το γαστρεντερικό σύστημα του civet, ένζυμα και οξέα διασπούν τις πρωτεΐνες των κόκκων. Αυτή η διαδικασία θεωρείται ότι ενισχύει τη γεύση μειώνοντας την πικράδα και αλλάζοντας τη χημική σύνθεση των κόκκων.
- 3. Μετά την αφόδευση, οι κόκκοι συλλέγονται από τα κόπρανα, πλένονται σχολαστικά για την απομάκρυνση των ακαθαρσιών και στη συνέχεια ξηραίνονται.
- 4. Οι καθαρισμένοι κόκκοι καβουρδίζονται για να αναπτύξουν τη γεύση τους πριν αλεστούν και παρασκευαστούν σε καφέ.
Το προφίλ γεύσης του Kopi Luwak
Ο καφές που προκύπτει περιγράφεται συχνά ως απαλός, με γεμάτο σώμα και λιγότερο όξινος από τον κανονικό καφέ. Ωστόσο, οι απόψεις σχετικά με τη γεύση του ποικίλλουν ευρέως.
Ορισμένοι γνώστες υποστηρίζουν ότι έχει ένα μοναδικό γευστικό προφίλ, το οποίο ενισχύεται από τη διαδικασία πέψης του civet, ενώ πολλοί ειδικοί του καφέ τον επικρίνουν ως υπερτιμημένο και χωρίς ποιότητα.
Στην πραγματικότητα, ορισμένες κριτικές τον παρομοιάζουν με «απολιθωμένα περιττώματα δεινοσαύρων εμποτισμένα σε νερό μπανιέρας», υποδεικνύοντας ένα σημαντικό χάσμα στην αντίληψη εντός της κοινότητας του καφέ.
Αγορά και τιμολόγηση
Ο Kopi Luwak είναι ένας από τους ακριβότερους καφέδες στον κόσμο, με τιμές που φτάνουν μέχρι και τα 1.300 δολάρια ανά κιλό για τους άγριους κόκκους και περίπου 100 δολάρια ανά κιλό για τις καλλιεργούμενες ποικιλίες.
Το υψηλό κόστος αποδίδεται στη διαδικασία συλλογής που απαιτεί εργασία και στη σπανιότητα των πραγματικών άγριων κόκκων.
Ωστόσο, αυτή η υψηλή τιμολόγηση έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη απάτη στον κλάδο, με πολλά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά ως Kopi Luwak να είναι πλαστά ή κατώτερης ποιότητας.
Ηθικές ανησυχίες
Η δημοτικότητα του καφέ έχει εγείρει σημαντικά ηθικά ζητήματα σχετικά με την ευημερία των ζώων. Πολλοί civets διατηρούνται πλέον σε αιχμαλωσία σε φάρμες, όπου συχνά τους χορηγούνται με τη βία κεράσια καφέ για να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή.
Η πρακτική αυτή έχει επικριθεί από οργανώσεις για την καλή μεταχείριση των ζώων και έχει οδηγήσει σε εκκλήσεις για πιο ηθικές πρακτικές προμήθειας που εξασφαλίζουν ότι οι civets μπορούν να περιφέρονται ελεύθερα στους φυσικούς τους βιότοπους.
Συνοψίζοντας
Το Kopi Luwak είναι ένας ιδιαίτερος καφές με μια αμφιλεγόμενη μέθοδο παραγωγής που έχει προσελκύσει τόσο τη γοητεία όσο και την κριτική λόγω της μοναδικής του προέλευσης, του γευστικού προφίλ, της υψηλής τιμής του και των ηθικών επιπτώσεων που περιβάλλουν την παραγωγή του.
Παραπομπές: