
Το κεφίρ είναι ένα ποτό από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση και ξεκίνησε πριν από αιώνες στα βουνά του Καυκάσου στην Ανατολική Ευρώπη. Παρασκευάζεται με εμβολιασμό γάλακτος από αγελάδες, κατσίκες ή πρόβατα με κόκκους κεφίρ – μια συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και ζύμης.
Η διαδικασία ζύμωσης διασπά τη λακτόζη, καθιστώντας το κεφίρ χαμηλό σε λακτόζη και εύπεπτο ακόμη και για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Το κεφίρ έχει μια ελαφρώς ξινή, πικάντικη γεύση και μια λεπτόρρευστη, πόσιμη συνοχή παρόμοια με το γιαούρτι.
Οφέλη του κεφίρ για την υγεία
Το κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά, περιέχοντας περίπου 60 μοναδικά είδη ωφέλιμων βακτηρίων και ζυμομυκήτων που προάγουν την υγεία του εντέρου. Ορισμένα πιθανά οφέλη του για την υγεία περιλαμβάνουν:
- Βελτιωμένος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα
- Χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης
- Ενισχυμένη υγεία του πεπτικού συστήματος
- Αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να σκοτώσουν παθογόνους μικροοργανισμούς
Πώς να φτιάξετε κεφίρ
Το κεφίρ είναι εκπληκτικά εύκολο να φτιαχτεί στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεστε είναι κόκκους κεφίρ και γάλα. Απλά τοποθετήστε τους κόκκους σε ένα γυάλινο βάζο με γάλα, καλύψτε το και αφήστε τους να ζυμωθούν σε θερμοκρασία δωματίου για 12-48 ώρες. Όσο περισσότερο ζυμώνει, τόσο πιο παχύρρευστο και πικάντικο θα γίνει.
Σύγκριση με το γιαούρτι
Αν και το κεφίρ και το γιαούρτι είναι και τα δύο γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, διαφέρουν σε μερικούς βασικούς τρόπους:
- Το κεφίρ περιέχει μια ευρύτερη ποικιλία προβιοτικών βακτηρίων και ζύμης, ενώ το γιαούρτι έχει κυρίως Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus.
- Το κεφίρ Έχει λεπτότερη σύσταση σε σύγκριση με το γιαούρτι.
- Το κεφίρ τείνει να έχει λιγότερες θερμίδες και λιγότερη ζάχαρη από το γιαούρτι.
Και τα δύο αποτελούν εξαιρετικές βάσεις για smoothies, σάλτσες και αρτοσκευάσματα. Για τις πιο υγιεινές επιλογές, προτιμήστε απλές, μη ζαχαρούχες ποικιλίες οποιουδήποτε από τα δύο.
Παραπομπές: