
Η μπαβετα είναι ένα επίπεδο, γευστικό κομμάτι βοδινού κρέατος που προέρχεται από το κατώτερο τμήμα της κοιλιάς ή της πλευράς της αγελάδας, συγκεκριμένα από το φιλέτο ή την περιοχή της κοιλιάς. Είναι γνωστή με μερικές διαφορετικές ονομασίες, όπως μπριζόλα από πτερύγιο ή κρέας από πτερύγιο.
Η μπριζόλα μπαβετα είναι μοναδική λόγω των ισχυρών μυϊκών ινών και του μαρμάρου της, τα οποία συμβάλλουν σε μια πλούσια, μοσχαρίσια γεύση που είναι πιο έντονη από πολλά άλλα τεμάχια. Όταν μαγειρεύεται σωστά, προσφέρει μια τρυφερή αλλά μαστιχωτή υφή.
Βασικά χαρακτηριστικά της μπριζόλας μπαβετα
- Προέρχεται από το κάτω μέρος του φιλέτου στο σημείο τομής του φιλέτου, του κοντού φιλέτου και της πλευράς.
- Έχει πιο χαλαρό, πιο ανοιχτό κόκκο σε σύγκριση με άλλα τεμάχια, όπως το flank ή το skirt steak.
- Περιέχει καλή αναλογία μυών και λίπους, καθιστώντας το ιδιαίτερα γευστικό και εύκολο στο μαγείρεμα.
- Ευπροσάρμοστο και μπορεί να παρασκευαστεί με διάφορους τρόπους, όπως ψήσιμο στη σχάρα, τηγάνι, τηγάνισμα και κοκκινιστό.
- Απορροφά καλά τις μαρινάδες, καθιστώντας το κατάλληλο για πολλές διαφορετικές κουζίνες και συνταγές
- Γενικά πιο προσιτό από τα δημοφιλή κομμάτια όπως το ribeye ή το φιλέτο
Πώς να την μαγειρέψετε
- Μαγειρέψτε σε υψηλή θερμοκρασία πάνω ή κάτω από μια σχάρα, σε ένα τηγάνι ή σε μπάρμπεκιου.
- Μαγειρέψτε από την πλευρά της μέτριας ψημένης, ίσως 2-3 λεπτά ανά πλευρά το πολύ
- Αφήστε τη μπριζόλα να ξεκουραστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έως και 20 λεπτά, σε ένα ζεστό πιάτο σε ένα ζεστό μέρος μέχρι σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου.
- Κόψτε σε φαρδιές φέτες κατά μήκος του κόκκου λίγο πριν το σερβίρισμα για να μεγιστοποιήσετε την τρυφερότητα
- Αλατοπιπερώνετε μετά το ψήσιμο, ενώ η μπριζόλα ξεκουράζεται.
Η μπριζόλα μπαβετα είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να απολαύσουν ένα γευστικό, τρυφερό και ευέλικτο κομμάτι βοδινού κρέατος σε προσιτή τιμή.
Παραπομπές:
- https://www.youtube.com/watch?v=CNkGBNnJ9Vw
- https://littlecattle.co/blogs/news/what-is-bavette-steak
- https://www.tastingtable.com/946990/everything-you-need-to-know-about-bavette-steak/
- https://www.bbcgoodfood.com/glossary/bavette-glossary
- https://www.acabonacfarms.com/blogs/in-the-kitchen/what-is-bavette-steak