
Το σπαμ αναφέρεται σε ανεπιθύμητα, συχνά εμπορικά μηνύματα που αποστέλλονται μαζικά σε μεγάλο αριθμό παραληπτών. Εκδηλώνεται κυρίως σε διάφορες μορφές ψηφιακής επικοινωνίας, όπως:
- Σπαμ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία συχνά περιέχουν διαφημίσεις ή απάτες και αποστέλλονται ταυτόχρονα σε πολλές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
- Κακοποίηση κειμένου: Ανεπιθύμητα μηνύματα SMS, που συχνά προωθούν προϊόντα ή υπηρεσίες.
- Social Media σπαμ: Επαναλαμβανόμενες ή άσχετες αναρτήσεις και μηνύματα σε πλατφόρμες όπως το Facebook, το Twitter ή το Instagram.
- Σπαμ άμεσων μηνυμάτων: Ανεπιθύμητα μηνύματα που αποστέλλονται μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων.
Ο όρος “σπαμ” προήλθε από ένα σκετς των Monty Python στο οποίο η λέξη “Spam” τραγουδιόταν επαναλαμβανόμενα, παραλληλίζοντας τη συντριπτική φύση των ανεπιθύμητων μηνυμάτων που πρέπει να υπομένουν οι χρήστες, ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις τους.
Τύποι σπαμ
- Phishing σπαμ: Ηλεκτρονικά μηνύματα που έχουν σχεδιαστεί για να εξαπατήσουν τους παραλήπτες και να τους αναγκάσουν να δώσουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης ή στοιχεία πιστωτικών καρτών.
- Απομιμητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Μηνύματα που φαίνονται να προέρχονται από νόμιμες πηγές αλλά στην πραγματικότητα προέρχονται από κακόβουλους αποστολείς.
- Κακόβουλο λογισμικό spam: Ηλεκτρονικά μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους ή συνημμένα που, όταν πατηθούν, μπορούν να εγκαταστήσουν επιβλαβές λογισμικό στη συσκευή του παραλήπτη.
- Σπαμ σε φόρουμ και ιστολόγια: Άσχετα σχόλια ή αναρτήσεις που γίνονται σε διαδικτυακά φόρουμ ή ιστολόγια, συχνά με σκοπό την προώθηση ιστότοπων ή προϊόντων.
Επιπτώσεις της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας
Το σπαμ μπορεί να γεμίσει τα εισερχόμενα μηνύματα, καθιστώντας δύσκολη την εύρεση σημαντικών επικοινωνιών, και μπορεί επίσης να δημιουργήσει κινδύνους για την ασφάλεια, καθώς ορισμένα μηνύματα spam έχουν σχεδιαστεί για να εξαπατήσουν τους χρήστες ώστε να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό ή να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες. Οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας περιλαμβάνουν τη χρήση φίλτρων ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και μηχανισμών αναφοράς, οι οποίοι βοηθούν στον εντοπισμό και τον αποκλεισμό ανεπιθύμητων μηνυμάτων.
Παραπομπές:
- https://www.merriam-webster.com/dictionary/spam
- https://www.malwarebytes.com/spam
- https://en.wikipedia.org/wiki/Spamming
- https://selzy.com/en/blog/spam-email-examples/
- https://www.avast.com/c-how-to-stop-spam-emails
- https://www.fortinet.com/resources/cyberglossary/spam-filters
- https://encyclopedia.kaspersky.com/knowledge/damage-caused-by-spam/